Header AD

Ads

Google Kredi Kartı Bilgilerimizi Satınaldı (Hepsini)

Google Kredi Kartı Bilgilerimizi Satınaldı (Hepsini)




Google’ın bizim hakkımızda yakın aile bireylerimizden fazla şey bildiği söyleniyor. Geçtiğimiz haftalarda yaptığımız “Google Bizi Biz İstemesek de Takip Ediyor” haberinin ardından yepyeni bir şok yaşadık.
Bloomberg tarafından yayınlanan habere göre, Alphabet (Google’ın bağlı olduğu şirket) Mastercard ile sessizce bir anlaşma yapıp 2 milyar kredi kartı kullanıcısının internet dışında yaptıkları alışverişlerin bilgilerini satın almış. Google ile Mastercard’ın anlaşmaya varması yaklaşık 4 yıl sürmüş.
4 yılın sonunda Google’a neredeyse elindeki bütün verileri aktaran Mastercard anlaşması artık alıştığımız gizlilik tartışmalarının ötesinde karşımıza yepyeni bir sorun çıkartıyor. İnternet kullanım alışkanlıklarımız ile “gerçek” hayattaki alışveriş alışkanlıklarımız birlikte değerlendirilebilecek. Veriye karşılık Google’ın Mastercard’a ne kadar para ödeyeceği tam olarak bilinmemekle birlikte (bu anlaşma sürecine dahil olan 2 ayrı kaynaktan alınan bilgi “çok milyon dolar” yönünde) iki şirketin bu verilerin analizi sonucunda ortaya çıkacak geliri belli oranda paylaşacağı söyleniyor. Mastercard bu veri aktarımında kişisel verilerin anonimleştirildiğini belirtirken, veri paylaşımının yeni bir şey olmadığını söylüyor. Mastercard sözcüsünün açıklamasında bu işlemin reklam veren kuruluşların reklamlarının etkinliğini değerlendirebilmeleri için bu tür paylaşımların yapıldığı vurgulanmış.
Haberde adı açıklanmayan kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Google benzer veri alışverişi anlaşmaları için diğer kredi kartı kuruluşlarıyla da görüşmelere devam ediyormuş. Google açısından bu hamle bireysel tüketim alışkanlıklarını daha yakından izlemek ve perakende pazarında kendine yer edinme yönünde atılmış bir adım gibi görünüyor. 2014 yılından beri Google kullanıcıların harita ve konum uygulamalarından elde ettiği verilerle reklam verenlere “fiziksel mağaza ziyaretlerini” raporluyordu, bu yeni gelişmeyle artık daha somut veriler paylaşabilecek gibi duruyor. Arama motoru olarak tanıdığımız ancak dünyanın en büyük pazarlama ve reklam şirketi haline gelen Google, Mastercard’dan elde ettiği verilerle reklam verenlere yepyeni bir bakış açısı sunuyor.
Konuyu bir örnekle özetleyelim: Kullanıcı internette yeni Macbook Pro’yu aratıyor ancak satın almıyor. Daha sonra Zorlu Center’daki Apple Store’a girip yeni Macbook Pro’yu satın alıyor. Şimdiye kadar Google fiziksel alışveriş konusunda reklam verenlere herhangi bir veri iletemiyordu. Artık bu alışverişi “offline satışlar” olarak gösterebilecek. Belki bunun yanında laptopla birlikte satın alınan aksesuarlar hakkında da bilgi paylaşarak reklam verene çapraz satış için de hedefli kampanyalar düzenleme imkanı verebilecek.
Kişisel verilerin korunması çerçevesinde bu tartışma bir süre daha devam edecek gibi duruyor.
Google Kredi Kartı Bilgilerimizi Satınaldı (Hepsini) Google Kredi Kartı Bilgilerimizi Satınaldı (Hepsini) Reviewed by Anonim.TR on 20:21 Rating: 5

Hiç yorum yok

Post AD

Ads